2010.01.20. 11:57 szoluska

Lányos vagy fiús?

            Van-e a magyar szavaknak neme, mint a németben vagy a latinban? Hát ezt a kérdést nem tudom megválaszolni – bár elvileg nincs. J De talán mégis vannak olyan szavak, amiket nem használunk csak egyik vagy másik nemre – metaforikusan. Ilyenek szerintem egyes állatok nevei.

            Pedig ha azt mondom, hogy liba, talán nem biztos, hogy az ember rávágja, hogy lányos, viszont felmerül a kérdés, lehetséges-e az alábbi szituáció:

            András és Béla beszélgetnek. András azt mondja Bélának, hogy ő (mármint Béla) egy hülye liba.

Vagy ilyen nem fordulhat elő, mert hülye liba csak Katinka lehet.

 

 

            Mindenesetre vannak állatok, amiket nap mint nap használunk valamelyik szerepkörben (férfire vagy nőre értjük). Mint a libát. De hozhatnék még számos példát: nyuszi, cica, disznó stb.

            Egyik csoporttársammal arra voltunk kíváncsiak, vajon a gyerekek hogyan vélekednek erről a kérdésről. Két óvodában jártunk, egy „normálisban” Kőbányán és egy állami gondozottban a 8. kerületben. Rendkívüli élmény volt egyrészt a gyerekkel lenni, újra kicsit ovis lehettem én is :D, másrészt igen érdekes eredményeket hozott a kutatás is. Dióhéjban annyit, hogy 15 állat képét mutattuk meg a gyereknek, és arra kértük őket, hogy 1) nevezzék meg a képen látott állatot, 2) mondják meg, hogy szerintük „inkább lányos”, vagy „inkább fiús” a látott állat. Most biztos arra gondolsz, hogy hát ez meg milyen hülye kérdés. És valóban: mikor egy előteszt keretében ugyanezt a feladatot adtuk az online tesztkitöltőnek – felnőtteknek –, a válaszadók a kérdőív értékelésénél azt írták, hogy értelmetlen a kakas esetében a kérdés, vagy nem tudja eldönteni most így hirtelenjében, hogy milyen és legfőbbképp, hogy miért. Nos: az ovisoknak nem volt ez ilyen egyértelmű: a kakast 68% lányosnak tartja!

 

 

            És itt az érdekesség: a gyerekek számára ez még nem ilyen világos, vagy teljesen máshogy indokolják a választást, vagy egyenesen másik neműnek tartják az adott állatot. Frucsa, hogy lesz például a kakas nagy többségben lányos, vagy mi lehet a maciban lányos, holott macikámnak döntő többségben a fiúkat/férfiakat szólítják.

 

 

            Vajon hogyan döntjük el egy állatról, hogy fiús vagy lányos – a biológiai nem mellett? A gorilla vajon csak egy otromba, nagy, talán nem túl okos, kigyúrt pasi lehet? Nos, azért vannak mégis olyan állatok, amiket egyénenként másképp értékelünk és használunk. És vannak olyan állatnevek, amik talán már elveszették az eredeti „nemiségüket”: talán már nemcsak egy lányra/nőre mondhatjuk, hogy De tehén vagy, fogynod kéne!, hanem már fiúra/férfire is.

 

            Csak mellékesen: a kérdőív és az ovisok eredményéig én azt hittem, a párduc nemcsak nekem lányos abszolút, hanem mindenki másnak is. Aztán tessék: a nagy többség – mind a gyerekek, mind a felnőttek – fiúsnak tartja a párducot. (Bár azért volt felnőtt tesztkitöltő, akinek Naomi Campbell jutott eszébe. ;)

 

 

 

7 komment


süti beállítások módosítása