2011.01.04. 16:34 szoluska

Ki a szerző? – Avagy mit árul el rólad az írásműved?

Ha írok valamit, és kiteszem névtelenül a netre – mondjuk egy blogba –, akkor ki mit fog gondolni rólam. Vajon meg lehet-e mondani csak egy szöveg alapján, hogy nő vagy férfi írta, mi lehet a foglalkozása, mi a legmagasabb iskolai végzettsége, vagy hány éves?

A Gyilkos elmék c. film 4. évad 12. epizódjában felhasználják a blogelemzést a gyanúsított bűnösségének bizonyítására

Minden ember nyelvhasználata egyedi, és vannak olyan jegyek a nyelvhasználatunkban, amelyek alapján beazonosítható valamennyi információ rólunk. Hisz’ mindnyájan máshol, máshogy nevelkedtünk, más családból származunk stb. Kicsit olyan ez, mint ha olvasunk egy híres költőtől egy kevésbé ismert verset, jó eséllyel találjuk el, hogy ki írta a sorokat.

Sztereotípiák élnek bennünk arról, hogy miként beszél és ír egy fiatal, egy nő vagy egy professzor. Ha azt kérdezem, hogy egy erélyes hangnemben íródott, politikáról szóló szöveget ki írhatott, a legtöbben férfira fognak tippelni. Ha viszont egy érzelemteli, csicsergő hangnemű szöveget tesznek elénk, ami tegyük fel a gyerekszületésről szó, egész biztos, hogy egy édesanyára fogunk gondolni. Hasonlóan, ha egy szöveg helyesírása rossz volt, akkor a szövegírót inkább alacsonyabb iskolai végzettségűnek gondoljuk, akár annak ellenére is, hogy hangzatos és idegen eredetű szavak használ a fogalmazásban. A laikus olvasók tehát alapvetően sztereotípiákra hagyatkoznak, ha nincs más kapaszkodójuk. Mi mást is tehetnének?!

De vajon ezek hogyan működnek? Ha működnek, akkor le lehet őket írni tudományosan is?

Teszteljünk, mit gondoltok rólam! És a legfontosabb: mi alapján? Kíváncsian várom a kommenteket!
 

9 komment


süti beállítások módosítása